Тимот од Република Македонија освои 3 бронзени медали на 15 Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки

 

Почитувани,

Ве известуваме дека нашиот тим кој учествуваше на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки која се одржа од 2 до 11 декември 2018 година во Габороне, Боцвана освои 3 бронзени медали.

Честитки за заедничкиот успех до учесниците, водачите и Друштвото на физичари на Република Македонија (ДФРМ), Сојузот на хемичари и технолози на Македонија (СХТМ) и Македонското биолошко друштво (МБД).

На олимпијадата учествуваа 46 земји од 5 континенти, односно околу 250 натпреварувачи (ученици помлади од шеснаесет години) и околу 150 водачи.

Македонскиот тим го сочинуваа:

 • Мила Ивановска, СОУ Гим. „Ј. Б. Тито“ – Битола (бронзен медал)
 • Дарко Стојчев, СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ – Кавадарци (бронзен медал)
 • Димитар Џорлев, СОУ  „Јане Сандански“ – Струмица (бронзен медал)
 • Бисера Јаневска, Приватна гимназија „Алгоритам“ - Центар
 • Дамјан Јанчевски, ПСУ „Јахја Кемал“ - Карпош
 • Мајкл Георгиевски, ООУ „Гоце Делчев“ - Кавадарци

Водачи на тимот:

 • Доц. д-р Ламбе Барандовски, ДФРМ
 • Проф. д-р Марина Стојановска, СХТМ
 • Дипл. мол. биолог Елена Рафаиловска, МБД

На свечената церемонија, медалите на учениците од Македонија ги додели неговата екселенција амбасадорот на Германија во Боцвана г-дин Ралф Брет, кој од 2005 до 2008 година беше Амбасадор на Германија во Македонија, а од 2011 до 2015 година амбасадорот Брет беше шеф на мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Македонскиот тим го помогнаа Агенцијата за млади и спорт, Фондот за иновации и технолошки развој, градоначалниците на Кавадарци и на Петровец, Митко Јанчев и Борче Митевски, и фирмите „Кожувчанка“, „Вардар Доломит“ и „Витаминка“, како и 120 донатори од цел свет кои помогнаа во фондот на социјалните мрежи отворен од Анита Кузмановска-Фелдман, дипл. инж. по хемија која живее во САД.

Македонија оваа година учествува по вторпат на оваа престижна олимпијада, која од Министерството за образование и наука е категоризирана во листата на 13 значајни меѓународни натпреварувања.
Следната 16. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки ќе се одржи од 3 до 12 декември 2019 година во Доха, Катар.

Скопје, 11.12.2018

Со почит,

Проф. д-р Боце Митревски, Претседател на ДФРМ   

Проф. д-р Зоран Здравковски, Претседател на СХТМ  

Проф. д-р Сузана Ќовкаровска Диневска, Претседател на МБД

 

БЛАГОДАРНОСТ

На неколку дена пред почетокот на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки, која годинава се одржува од 2 до 11 декември во Габороне Боцвана, тимот ученици кој ќе ја преставува Република Македонија успеа да ги собере потребните средства за учество на истата. Тимот ученици и нивните водачи најтопло би сакале да се заблагодарат на финансиската подршка која ја добија од:

Агенција за спорт и млади на Република Македонија,
Фондот за иновации и технолошки развој на Република Македонија,
АД Витаминка од Прилеп,
Г-дин Митко Јанчев, градоначалник на општина Кавадарци,
Г-дин Борче Митевски, градоначалник на општина Петровец,
Кожувчанка од Кавадарци,
Вардар Доломит ДООЕЛ од Скопје.

Голема благодарност и до Дипл. инж по хемија Анита Кузмановска Фелдман која ја организираше доброволната акција за собирање на преостанатите потребни средства и за целосниот нејзин ангажман и посветеност.
Искрено се заблагодаруваме и на сите кои донираа лични средства преку доброволната акција која во изминатиов период се одвиваше на интернет. (Списокот на имиња е преземен од донаторската листа и имињата се пренесени онака како што донаторите се потпишале при донирањето.)
Голема подршка и за интернет порталот Fakulteti.mk за одвоеното време, простор и за подршката и промоцијата на нашите активности.

Листа на донатори

 1. Анита Кузмановска Фелдман
 2. Louie Mitrevski
 3. Roberto Milev
 4. Suzana Stojanovska Stannard
 5. Roni R Rachel
 6. Maja Panova
 7. Matej Manevski
 8. Tanja Zdraveski Aleksovski
 9. Tomislav Markovski
 10. Karli Mulford
 11. Mato Nanoski
 12. Daniel John Carter
 13. Vladimir Jovanovski
 14. Stefan Chekrk Manevski
 15. Vladimir Gjorgjevski
 16. Jovana Dzoleva
 17. Nena Pandevska
 18. Lidija Bikova
 19. Костадин Ѓорѓиев
 20. Vladimir Ohanesjan
 21. Martin Ristovski
 22. Aleksandar Ivanov
 23. Bernadette Hogg
 24. Vera Dimovska
 25. Milos Simik
 26. Martin Gjoreski
 27. Ivica Gjorgiev
 28. Dance Lazarevska
 29. Aleksandra Stojanoska\
 30. Jasmina Stevkovska
 31. Eva Jovanova
 32. Liljana Kocoska Maras
 33. Tale Ilieski
 34. Magde Nikolovska
 35. Igor Dimovski
 36. Bernadette Hogg
 37. Andrej T Gent
 38. Maja Mitreva
 39. Desanka Icitrajkova
 40. Nikola Kjurchiski
 41. Petre Makreski
 42. Darko Naumoski
 43. Г.Г. Филип Черноземски
 44. Dimitar Stojanovski
 45. Nikola Popovski
 46. Ljubomir Obocki
 47. Sotir Stojcevski
 48. Igor Cadikovski
 49. Miodrag Stamenkovic
 50. Andrej T Gent
 51. Makedonka Trajkovska
 52. Erwan Fuere
 53. Kiril Trpkov
 54. Жарко Конески
 55. Olgica D. Lazarova
 56. Ilija Dukovski
 57. Zorica Stamenkovska
 58. Saso Taneski
 59. Suzana Petanceska
 60. Ilinka Arsovski
 61. Micko Ohrid
 62. Jasmina Manceska
 63. Frosina Celeska
 64. Magdalena MK
 65. Elena Aeti
 66. Ana Saltirova Davidovski
 67. Kriss Ge
 68. Viktorija Milosevska
 69. Eli Romanova
 70. Zoran Jermilov
 71. Saso Taneski
 72. Nina Nayana
 73. Marija Danilovska
 74. Xiang Zhao
 75. Irena Cobe
 76. Marija Aleksoska
 77. Petrula Kostovska
 78. Erhan Bubba
 79. Slavica Ilijeska-Andrijeski
 80. Marija Armenski
 81. Ivan Trpkov
 82. Voislav Dabevski
 83. Elena Needham
 84. Natasha Jan
 85. Nina Nayana
 86. Petrusevski Igor
 87. Dimitar Nacevski
 88. Slavica Stojkovska
 89. Gordana Gjorgjievska
 90. Velika Pejovska Angelkova
 91. Dane Angelkov
 92. Dzuli Markovska
 93. Мато Наноски
 94. Louie Mitrevski
 95. Roberto Milev
 96. Suzana Stojanovska Stannard
 97. Roni R Rachel
 98. Maja Panova
 99. Igor Petrusevski
 100. Stoyan Mishkovski
 101. Karli Mulford
 102. Sonja Stamenkova
 103. Olja Trencevska
 104. Mirko Spiroski
 105. Lj Poposki
 106. Викторија Јакимовска
 107. Sonya Remez
 108. Vi Toria
 109. Darko Cizaloski
 110. Kostadin Ristov
 111. Magdalena Mishkovska
 112. Milena Mile
 113. Stoyan Mishkovski
 114. Bobby Bo
 115. Noelle Tubbs
 116. Courtney Virginia
 117. Cali Ann
 118. Igor Brishkoski
 119. Mende Pirgano

 

Соопштение
21.09.2018

Почитувани ученици и наставници,

На следниот ЛИНК се дадени програмата и водичот за натпреварувачите за Втората македонска олимпијада по природни науки.  

Со почит,
ДФРМ, СХТМ, МБД

Соопштение
05.07.2018

На Првиот селекционен натпревар по природни науки одржан на ПМФ на 4.07.2018 год. со почеток од 10 часот учествуваа 38 ученици. Со одлука на Комисјата за природни науки на Вториот селекционен натпревар се покануваат најдобро пласираните 17 ученици. 
Преземи го списокот на ученици.

Корисни информации во врска со силабусот на Меѓународната ЈУНИОРСКА олимпијада по ПРИРОДНИ НАУКИ, како и список на расположива литература на македонски јазик која учениците може да ја користата во своите подготовки се дадени во документот подолу.
Преземи го документот

Со почит,
ДФРМ, СХТМ, МБД

 

Соопштение
13.06.2018

Се известуваат учениците кои ќе учествуваат на Првиот селекционен натпревар по природни науки дека истиот се презакажува и ќе се одржи на 4 јули 2018 година со почеток од 10 часот на ПМФ во Скопје. 

Со почит,
ДФРМ, СХТМ, МБД

Соопштение
28.05.2018

Почитувани ученици,

На Првиот Селекционен натпревар по природни науки кој ќе се одржи на 22.06.2018 година во  Голем физички амфитеатар - ПМФ - Горна зграда, со почеток од 10 часот, со одлука на Комисијата за IJSO се покануваат најдобро пласираните ученици на Државните натпревари по физика, хемија и биологија, како и сите ученици кои минатата година го сочинуваа резервниот тим и ги посетуваа подготовките на ПМФ. Список со учениците кои имаат право на учество е даден ТУКА.
Сите ученици кои планираат да учествуваат на овој натпревар своето учество треба да го потврдат со испраќање на електронска пошта на fizikanatprevari@gmail.com, најдоцна до 15.06.2018 година.

Со почит
ДФРМ, СХТМ, МБД. 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА МЕЃУНАРОДНА ЈУНИОРСКА ОЛИМПИЈАДА ПО ПРИРОДНИ НАУКИ 2018

International Junior Science Olympiad, IJSO, 2018

Соопштение за Меѓународна олимпијада за природни науки 2018 (IJSO 2018)

Почитувани ученици,

Меѓународната олимпијада за природни науки 2018 година ќе се одржи во Габороне (Боцвана) од 2 до 11 декември 2018 година. 
Информации за процедурата за избор на македонската екипа се дадени во овој документ.

Подготвувајте се!

Срдечен поздрав,
Сојуз на хемичарите и технолозите на Македонија,
Секција за хемиско образование

 

Почитувани ученици,

Меѓународната јуниорска олимпијада по природни науки е една од тринаесетте олимпијади категоризирани од Министерството за образование и наука како значајна меѓународна олимпијада за ученици од Република Македонија и за постигнат успех на некоја од овие олимпијади МОН доделува стипендии на учениците. Ова е престижна олимпијада, добра можност за учениците да го покажат своето знаење, способности и вештини, како и споредба на секоја земја со останатите земји-учеснички.

Активностите во врска со олимпијадата се реализираат од страна на три здруженија: Друштвото на физичарите на Република Македонија (ДФРМ), Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија (СХТМ) и Македонското биолошко друштво (МБД).

Планираните термини за престојните активности во врска со Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки (IJSO 2018) се следните:
- јуни/јули 2018 – прв селекционен натпревар за IJSO 2018 на ПМФ, Скопје
- август 2018 – втор селекционен натпревар за IJSO 2018 на ПМФ, Скопје
- септември–декември 2018 – подготовки на тимот за Олимпијада на ПМФ 
- декември 2018 – учество на тимот од РМ на IJSO 2018

На првиот селекционен натпревар ќе бидат поканети најдобро пласираните ученици од натпреварите по физика, хемија и биологија од VIII и IX одд., но и најдобро пласираните ученици од трите натпревари од прва година кои до 31.12.2018 нема да наполнат 16 год.

Трите друштва ќе организираат селекција на учениците преку два селекциони натпревари, со тоа што на првиот селекционен натпревар ќе бидат дадени и задачи од математика кои ќе бидат непосредно поврзани со проблемските прашања и задачи од физика, хемија и биологија кои бараат предзнаења од математика. На вториот селекционен натпревар ќе има прашања и задачи од физика, хемија и биологија.

Со почит,
СХТМ

Спонзори:

26-ти Конгрес на СХТМ

20–23 септември, 2023, Охрид

Вести